Forester

All-Around Safety Subaru

Ko se v svojem avtomobilu počutite varno, vse postane enostavnejše. Prav zato podjetje Subaru, za katero je varnost na prvem mestu, nenehno testira, izpopolnjuje ter izboljšuje varnostne lastnosti, ki jih že več kot 50 let razvija in ponuja svojim kupcem. Z naprednimi sistemi, kot sta Subaru Global Platform in štirikolesni pogon Symmetrical All-Wheel Drive, Subaru nenehno izboljšuje varnost na vseh ravneh, da bi tveganje za nesreče znižal na najmanjšo možno raven.

Adaptive Cruise Control

Sistem EyeSight*1 ni omejen samo na ohranjanje nastavljene hitrosti, kot to velja za tradicionalni sistem. Če odkrije prisotnost vozila pred vami, sistem Adaptive Cruise Control spremlja oddaljenost med voziloma in hitrost vozila pred vami ter zamenja prestavo vašega vozila, da bi ohranil varno oddaljenost. Sistem upravlja motor, prenos in zavore ter vašo hitrost prilagaja prometu v širokem razponu od 0 do 180 km/h. Sistem Adaptive Cruise Control, zasnovan za vožnjo po avtocesti in cestah, ki so namenjene izključno prometu motornih vozil, prepozna vozilo pred vami in njegove zavorne luči ter se prilagaja spremembam gostega prometa na avtocesti, s čimer zagotovi najučinkovitejšo porabo goriva in udobje med dolgimi potovanji.

Lane Sway in Departure Warning

Ko začne avtomobil vijugati po cesti, sistem Lane Sway Warning zazna simptome utrujenosti za volanom in voznika opozori z zvočnim signalom ter utripanjem lučke. Sistem se aktivira samo pri hitrostih nad približno 60 km/h. Če začne avtomobil pri hitrosti, večji od 50 km/h, spreminjati svoj pas, voznik pa pri tem ni vklopil smernika, ga bo sistem Lane Departure Warning opozoril z zvočnim signalom in utripanjem lučke, preden avtomobil zavije s ceste.

Lead Vehicle Start Alert

Ko stojite v koloni in sistem EyeSight*1 prepozna, da je promet znova tekoč, sistem Lead Vehicle Start Alert voznika opozori z zvočnim signalom ter utripanjem lučke.

Lane Keep Assist / Emergency Lane Keep Assist

Če vozilo pri hitrosti približno 65 km/h ali več začne spreminjati svoj pas, voznik pa pri tem ni vklopil smernika, sistem Lane Keep Assist vpliva na volan, da bi preprečil zavijanje avtomobila s pasu in omogočil varnejšo vožnjo. Ko pa peljete 60 km/h ali več in Lane Keep Assist odkrije prisotnost vozil, ki se vam približujejo, bo vplival na volan, neodvisno od tega, ali so smerniki vklopljeni.

Pre-Collision Braking System*2

V primeru skorajšnjega trka z vozilom ali kakšno drugo oviro pred avtomobilom, sistem Pre-collision Braking System voznika opozori s svetlobnimi in zvočnimi signali na nadzorni plošči. Če se voznik ne odzove, da bi preprečil trk, bo sistem samodejno zavrl, da bi zmanjšal trk ali se mu celo popolnoma izognil. Če se voznik poizkusi izogniti trku, mu lahko sistem Pre-Collision Brake Assist pomaga tudi pri tem. Ko zazna možno čelno trčenje, sistem Pre-Collision Steering Assist vozniku pomaga nenadoma zaviti, da bi se mu izognil.

Pre-Collision Throttle Management

Ko vozilo miruje in sistem EyeSight*1 zazna oviro spredaj, vozilo pa je v stopnji prenosa za vožnjo naprej namesto vzvratno, sistem Pre-Collision Throttle Management pošlje številne zvočne in svetlobne signale ter zmanjša moč motorja, da bi se izognil čelnemu trku.

5 zvezdic na testiranju Euro NCAP

Forester e-BOXER je prejel 5 zvezdic (največ možnih) na testih varnosti organizacije Euro NCAP leta 2019 in največ možnih točk v kategoriji zaščite otrok v vozilu. Euro NCAP*3 ga je razglasil tudi za najboljše vozilo v razredu za leto 2019 v kategoriji majhnih terenskih vozil/MPV-jev.


Osnovna varnost

Osnovni varnosti je pozornost namenjena že pri zasnovi avtomobila. Izredna preglednost, optimalen položaj za vožnjo in intuitivni ukazi omogočajo osnovno varnost vsem potnikom.

Izboljšana preglednost

Optimalen položaj za vožnjo, višina oken in optimizirana razporeditev stebrov omogočajo odlično preglednost v vseh smereh zaradi zmanjšanja mrtvih kotov in ohranitve nadzora nad situacijo.

Samodejne sprednje luči

Svetlobni senzor samodejno prižge sprednje luči v mraku in drugih pogojih zmanjšane svetlobe. To zagotavlja kar največjo vidnost in varnost, tudi če bi voznik pozabil prižgati luči zvečer ali pred vožnjo skozi tunel. Poleg zagotavljanja boljše vidljivosti za voznika je zahvaljujoč tej funkcij tudi sam avtomobil bolj viden drugim voznikom.

Volan, nastavljiv po dolžini in nagibu

Nastavljiv volan je mogoče nagniti navzgor ali navzdol, z vodoravnim premikom pa se vozniku približa ali oddalji, kar je uporabno pri izvajanju natančnih manevrov in zmanjša možnost nesreč.

Samodejni senzor za dež

Senzor zazna prisotnost dežja na vetrobranskem steklu in vklopi brisalce ter nastavi interval in hitrost glede na intenzivnost dežja. Funkcija vozniku pomaga ohraniti osredotočenost na vožnjo pri močnem dežju, snegu ali v drugih zahtevnejših pogojih na cesti.

Preventivna varnost

Zahvaljujoč naprednim sistemom preventivne varnosti, kot je sistem EyeSight*1, se je lažje izogniti nevarnostim in nesrečam.

Subaru EyeSight*1 Tehnologija pomoči pri vožnji

EyeSight*1, napredni sistem pomoči pri vožnji podjetja Subaru, deluje kot drugi par očes na cesti, saj uporablja dve barvni kameri, ki omogočata tridimenzionalno sliko in odlično prepoznavata predmete, podobno kot človeški vid. Če sistem odkrije morebitno nevarnost, na primer vozila, motorje, kolesa in pešce*2, voznika opozori in po potrebi aktivira zavore, s čimer je vožnja še varnejša in mirnejša.

Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD)*3

Sistem SRVD s pomočjo senzorjev, ki so nameščeni v zadnjih kotih vozila, opozarja voznika na približevanje vozila za njim, da bi se izognil tveganju med menjavo prometnega pasu. Obvešča vas tudi o morebitnih nevarnostih za trk med vzvratno vožnjo na cestah s križišči.

Prilagodljive sprednje luči (SRH)

Med vožnjo v ovinek se smer snopa svetlobe iz sprednjih luči zaradi večje preglednosti v ovinkih, zlasti ponoči, premika v levo ali desno (v skladu s premikanjem volana).

Reverse Automatic Braking (RAB)*3 *4

Med vzvratno vožnjo ta sistem uporablja štiri senzorje na zadnjem odbijaču, ki zaznavajo morebitne ovire za vozilom. Če zaznajo prisotnost ovire, sistem z zvočnim signalom voznika opozori in samodejno zavre, da bi se izognil trku ali škodo zmanjšal na najmanjšo možno raven.

High Beam Assist (HBA)*3 *4

High Beam Assist izboljša preglednost, s samim tem pa tudi varnost med nočno vožnjo s samodejnim vklopom in izklopom dolgih luči glede na situacijo v prometu ter pogoje vožnje.

Aktivna varnost

Zahvaljujoč tehnologijam, kot sta Symmetrical All-Wheel Drive in SGP, so odziv volana, nadzor ter stabilnost avtomobila izboljšani, kar omogoča visoko raven aktivne varnosti. Na ta način lahko vsi potniki popolnoma pomirjeni uživajo v potovanju.

Vehicle Dynamics Control System + Active Torque Vectoring

Funkcija Vehicle Dynamics Control System nadzira razporeditev navora v sistemu AWD, moč motorja in zavore vsakega kolesa, da avtomobil ostane v svoji smeri. S funkcijo Active Torque Vectoring se aktivirajo zavore in se nižji navor dodeli notranjim kolesom, višji pa zunanjim, da bi bila vodljivost boljša, voznik pa lahko po potrebi izvedel nenadni manever.

Auto Vehicle Hold

Ko je avtomobil popolnoma zaustavljen, ga funkcija Auto Vehicle Hold zadrži v istem položaju, celo ko se sprosti pedal za zavoro. Utrujenost voznika med vožnjo je zaradi tega manjša.

Brake Override System

Disk zavore na vseh štirih kolesih so opremljene s spojkami iz lahkega aluminija, ki zagotavljajo občutek progresivnega in močnega zaviranja. Sistem ABS (Antilock Braking System) vključuje EDB (Electronic Brakeforce Distribution) za razporeditev zavorne sile na sprednja in zadnja kolesa, ko je v avtomobilu več potnikov. Levorg je opremljen tudi s sistemoma Brake Assist in Brake Override, ki omogočata varnost in nadzorovano zaviranje v izjemnih situacijah.

Pasivna varnost

Pasivna varnost je zasnovana zaradi zaščite potnikov v primeru trka, in sicer zahvaljujoč funkcijam, kot so zračne blazine SRS*6, in razporeditve, ki v primeru trka motorju omogoča, da zdrsne pod dno kabine.

Naslonjalo za glavo na sprednjih sedežih

Naslonjali za glavo sta nastavljivi po višini in nagibu ter zasnovani tako, da ustrezata potnikom z različno postavo in različnimi potrebami.

Varnostni pasi z jezičkom za blokiranje

Pri trku jeziček za blokiranje zaradi izognitve morebitnim poškodbam prepreči premik pasa in zmanjša udarec v spodnji del prsi.

Obročast okvir za močnejšo zasnovo

Obročasta konstrukcija za močnejšo zasnovo je izdelana iz materialov z izjemno visoko odpornostjo, ki so zasnovani tako, da v primeru nesreče moč trka razpršijo daleč od potnikov.

Konfiguracija za zaščito kabine

Okrepljeni stebri in podvozje skupaj s SGP-jem novemu Foresterju omogočajo razpršitev energije, ki nastane kot posledica trka, z namenom zaščite vseh potnikov. Motor in menjalnik sta zasnovana tako, da v primeru čelnega trka slednjega absorbirata in ne vstopita v kabino.

Zračne blazine z dodatnim sistemom za zadrževanje moči (SRS)*6

Zračne blazine SRS*6 - sprednja, stranska, zavesna in za kolena - ki so v novem Foresterju na voljo pri serijski opremi, v primeru trka omogočijo kar največjo zaščito vsem potnikom.

*1 EyeSight je sistem pomoči pri vožnji, ki ne deluje vedno popolno v vseh pogojih vožnje. Voznik je vedno odgovoren za varno in previdno vožnjo ter upoštevanje prometnih predpisov. Učinkovitost sistema je odvisna od številnih dejavnikov, kot so vzdrževanje vozila, vremenske razmere in stanje na cesti. Celotne informacije o funkcioniranju in omejitvah sistema EyeSight, vključno z informacijami, ki so navedene v tej brošuri, poiščite v uporabniškem priročniku.
*2 Pre-Collision Braking System ne more intervenirati v vsaki situaciji. Glede na razliko v hitrosti glede na predmete, njihovo višino in druge pogoje sistem EyeSight morda ne bo prepoznal potrebnih pogojev za optimalno delovanje.
*3 European New Car Assessment Programme: neodvisna organizacija, ki izvaja testiranja varnosti in simulacije trkov. Podpirajo jo razne evropske vlade, avtomobilistični klubi in združenja potrošnikov.
*4 Voznik je vedno odgovoren za varno in previdno vožnjo ter upoštevanje prometnih predpisov. Za varno vožnjo se ne zanašajte popolnoma na Advanced Safety Package. Funkcije tega sistema so lahko v določenih okoliščinah omejene. Celotne informacije o funkcioniranju in omejitvah sistema poiščite v uporabniškem priročniku. Za dodatne informacije se obrnite na svojega zanesljivega zastopnika za vozila Subaru.
*5 Dostopno pri različicah STYLE, PREMIUM in 4DVENTURE.
*6 Učinkovit, če se uporablja skupaj z varnostnimi pasovi.

© SUBARU CORPORATION. Vse pravice pridržane. Subaru Italia S.p.A. (delniška družba)
Pravni sedež: Ala (TN), L.go Negrelli 1, C.A.P. 38061 Kapital družbe 2,600.000 EUR
Upravni sedež: Via Montefeltro 6/A - 20156 Milano
Družba je podrejena funkciji upravljanja in usklajevanja družbe Subaru Europe N.V./S.A.
REA TN - 120893 | Davčna številka: 0118169021
Št. DDV: 01188480220 Delniška družba z enim družbenikom