FORESTER

Naše poslanstvo         Vaša varnost

V pomoč pri preprečevanju nesreč in v vašo vsestranko zaščito je Forester opremljen z naprednimi sistemi za aktivno in pasivno varnost.  Sistemi za aktivno varnost prežijo na nevarnosti s predvidljivo vodljivostjo vozila, z natančnim nadzorom in izjemno vidljivostjo, medtem ko napredne tehnologije omogočajo, da se izognete nezgodam preden se zgodijo. Funkcije za pasivno varnost za zaščito vas in vaših sopotnikov obsegajo zračne blazine na ključnih mestih, sprednja sedeža, ki lahko preprečita nihajne poškodbe vratne hrbtenice, varnostne zložljive stopalke in 3 točkovne varnostne pasove. 


Ocena 5 zvezdic Euro NCAP.

Novi Subaru Forester je prejel najvišjo oceno petih zvezdic v Euro NCAP (European New Car Assessment program – Evropski program ocenjevanja novih avtomobilov), programu namenjenem dosežkom na področju varnosti.


Aktivna varnost

Advanced Safety Package:
Subaru Rear Veichle Detection (SRVD) *2

Sistem Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD) s pomočjo tipal zazna prisotnost vozil za vami in tako zmanjša tveganja pri spremembi voznega pasu ter pri vzvratnem speljevanju na cesto.

Vidljivost

Visok položaj ter izboljšana vidljivost naprej in nazaj omogoča vozniku novega Foresterja sproščeno vožnjo po ozkih uličicah in tesnih površinah. Mrtve kote smo po zaslugi optimalnega razporeda stebričkov vetrobranskega stekla in trikotnih okenc na vratih skoraj odpravili. Tudi zunanji vzvratni ogledali, nameščeni na vratih, omogočata širše vidno polje. 

Vehicle Dynamics Control

Novi Forester je serijsko opremljen s sistemom Vehicle Dynamics Control, ki s pomočjo vrste tipal spremlja ali se vozilo giblje po poti, ki si jo je zamislil voznik. Če hoče vozilo zanesti, sistem poseže v razporeditev navora, v moč motorja in v zavorno silo na vsakem kolesu posebej, ter poskrbi, da se stabilnost vozila ohrani.

Zavorni sistem

Zavorni sistem vključuje tudi sistem proti blokiranju koles (ABS) s sistemom elektronske razporeditve zavorne moči, (EBD), ki prerazporedi zavorno moč med sprednji in zadnji par koles. Sistema Brake Assist (pomoč pri zaviranju) in Brake Override (prednost zaviranja pred dodajanjem plina v sili) sta v pomoč pri varnem in zanesljivem zaviranju v primeru nuje. Funkcija Auto Vehicle Hold (samodejna parkirna zavora) prepreči, da bi vozilo pri speljevanju na klancu zapeljalo nazaj. Model DIT se za učinkovito zaviranje ponaša z večjimi 17-palčnimi zračenimi kolutnimi zavorami spredaj in s 16-palčnimi zračenimi kolutnimi zavorami zadaj. 

Pasivna varnost

Zasnova za zaščito potniškega prostora

Pri vprašanjih varnosti gre Subaru preko meja običajnega. V primeru čelnega trčenja je poskrbljeno za vašo zaščito tako, da motor SUBARU BOXER in menjalnik zdrsneta proti tlom, ublažita udarec in ne prodreta v potniški prostor.

Obročasta konstrukcija za utrditev

Strukture za utrditev v obliki obročev okrepijo potniški prostor od strehe, vrat in stebričkov do poda vozila. Takšna konstrukcija pomaga v primeru nesreče razpršiti silo udarca proč od voznika in potnikov. Konstrukcija vozila je na ključnih mestih okrepljena z deli iz visoko odpornega jekla. Čeprav je konstrukcija trdnejša in bolj odporna na zvijanje, je vendarle v celoti lažja.

Sedeži, varnostni pasovi in SRS*1 zračne blazine

Forester je opremljen s SRS*1 sprednjima, sprednjima bočnima zračnima blazinama, zračnima zavesama in SRS*1 zračno blazino pri kolenih voznika. Sprednja varnostna pasova, ki sta nastavljiva po višini sta opremljena z zategovalnikoma, da čvrsto zadržita voznika in sopotnika na sedežu ter z omejevalnikoma obremenitve, da preprečita preveliko silo na prsni koš. Nihajne poškodbe vratne hrbtenice v primeru trčenja sprednja sedeža preprečujeta s svojo trdno konstrukcijo, čvrstima naslonoma za glavo in z drugimi pomembnimi podrobnostmi, kot so vpetja notranjega vzmetenja sedežev, ki ublažijo silo morebitnega trka. 

Adaptive Cruise Control

Novi sistem EyeSight ni omejen le na vzdrževanje hitrosti, ki jo je izbral voznik, kot je to pri običajnem tempomatu. Ko sistem zazna prisotnost vozila pred našim, Adaptive Cruise Control spremlja oddaljenost in hitrost vozila pred nami in vzdržuje stalno varnostno razdaljo med obema voziloma. Upravlja z motorjem, menjalnikom in zavorami tako, da se hitrost vašega vozila prilagodi hitrosti prometnega toka na širokem področju hitrosti med 0 in 180 km/h. in hitrih cestah sistem Adaptive Cruise Control, ki je zasnovan za uporabo na avtocestah, prepozna vozilo pred nami in njegove zavorne luči, ter se prilagodi spremembam v prometnih zastojih pred nami in zagotavlja gospodarno porabo goriva ter udobje v teku dolgotrajnih potovanj.

Lane Sway e Departure Warning

Če prične vozilo vijugati po voznem pasu ali ga zapuščati sistem Lane Sway Warning voznika na to opozori z zvočnim in utripajočim svetlobnim signalom. Sistem se aktivira pri hitrosti, višji od približno 60 km/h. Če pa bi voznik pri hitrosti, višji od 50 km/h zapuščal svoj vozni pas, ne da bi svojo namero nakazal s smerokazom, ga sistem Lane Departure Warning na to opozori z zvočnim in utripajočim svetlobnim signalom, preden bi se zgodilo kaj nepredvidenega.

Lead Vehicle Start Alert

Ko med zastojem v koloni sistem EyeSight zazna, da se je promet premaknil, sistem Lead Vehicle Start Alert o tem obvesti voznika z zvočnim in utripajočim svetlobnim signalom.

Lane Keep Assist

Med vožnjo po avtocesti ali hitri cesti sistem Lane Keep Assist pomočjo stereoskopske televizijske kamere opazuje talne oznake in zazna, če bi vozilo pri hitrosti, višji od približno 65 km/h pričelo zapuščati svoj vozni pas. V tem primeru sistem s premikom volana prepreči, da bi vozilo zapustilo svoj vozni pas in tako pripomore k varnejši vožnji.

Pre-collision Braking System*4

Kadar sistem zazna nevarnost trčenja z drugim vozilom ali oviro pred nami, Pre-collision Braking System opozori voznika z zvočnim in svetlobnim signalom. Če voznik ne ukrepa, da bi trčenje preprečil, sistem sproži samodejno zaviranje in ublaži udarec ali po možnosti celo prepreči trčenje. V primeru, da voznik poskusi z manevrom izogibanja mu pri preprečevanju trčenja pomaga sistem za pomoč pri zaviranju pred trčenjem (Pre-collision Brake Assist). 

Pre-collision Throttle Management

Če bi voznik pri zaustavljenem vozilu namesto v vzvratno prestavo prestavil v prestavo za vožnjo naprej, sistem EyeSight pa bi zaznal oviro pred vozilom, sistem Pre-collision Throttle Management sproži številne zvočne in svetlobne signale ter zmanjša moč motorja tako, da prepreči čelno trčenje.

*1 SRS: Sistem za dopolnilno zadrževanje. Učinkovit je le, če ga uporabljamo skupaj z varnostnimi pasovi. 
*2 Voznik je vselej odgovoren za varno in pazljivo vožnjo ter za spoštovanje cestno-prometnih predpisov. Če želite voziti varno se ne zanašajte povsem na sistem Advanced Safety package.  Učinkovitost sistema je omejena. Preberite Priročnik za uporabo vozila in se v celoti seznanite s podrobnostmi o delovanju in omejitvah sistema. Več informacij poiščite pri vašem pooblaščenem prodajalcu vozil Subaru. Na voljo pri različicah STYLE SAAS, UNLIMITED SAAS, XT in SPORT UNLIMITED
*3 EyeSight je sistem za pomoč vozniku, ki morda v vseh voznih razmerah ne bo deloval optimalno. Voznik je vselej odgovoren za varno in pazljivo vožnjo ter za spoštovanje cestno-prometnih predpisov. Učinkovitost sistema je odvisna od mnogih dejavnikov kot je vzdrževanje vozila, vremenske in prometne razmere. Za podrobnejše informacije o delovanju in omejitvah sistema EyeSight preberite navodila za uporabo, vključno z vsem, kar vsebuje ta brošura.
*4 Pre-collision Braking System morda ne bo posredoval v vseh okoliščinah. Zaradi razlike v hitrostih vozil ali predmetov, njihove velikosti in drugih razmer sistem EyeSight morda ne bo zaznal ustreznih pogojev za optimalno delovanje. 

 


© SUBARU CORPORATION. Vse pravice pridržane. Subaru Italia S.p.A. (delniška družba)
Pravni sedež: Ala (TN), L.go Negrelli 1, C.A.P. 38061 Kapital družbe 2,600.000 EUR
Upravni sedež: Via Montefeltro 6/A - 20156 Milano
Družba je podrejena funkciji upravljanja in usklajevanja družbe Subaru Europe N.V./S.A.
REA TN - 120893 | Davčna številka: 0118169021
Št. DDV: 01188480220 Delniška družba z enim družbenikom