Subaru Slovenia

EyeSight

Subaru Slovenia


EyeSight

Subarujeva napredna tehnologija za pomoč pri vožnji

Pri Subaruju verjamemo v 360 stopinjsko varnost in smo povsem predani zmanjševanju tveganj. Zato smo razvili napredni sistem za pomoč pri vožnji Subaru EyeSight*1. Sistem sestavljata dve stereoskopski televizijski kameri, ki z vrhunsko ločljivostjo zajemata barvno, tridimenzionalno sliko, podobno kot človeške oči. S pomočjo slike obeh televizijskih kamer EyeSight prepozna obliko, hitrost in oddaljenost vozil, motociklov, koles in pešcev*2. Ko sistem zazna potencialno nevarnost obvesti voznika in po potrebi tudi ukrepa z zaviranjem vozila, da prepreči nesrečo. S takšnim izboljšanjem varnostnih sistemov EyeSight povečuje raven zaščite, ki jo občutite med vožnjo z novim vozilom Subaru.


Drive Assist

Adaptive Cruise Control

Novi sistem EyeSight*1 ni omejen le na vzdrževanje hitrosti, ki jo je določil voznik, kot običajni tempomat. Ko prilagodljivi tempomat zazna prisotnost drugega vozila pred nami, spremlja hitrost in oddaljenost vozila pred nami in spremeni hitrost našega vozila tako, da ohranja enako varnostno razdaljo. Upravlja z motorjem, menjalnikom in zavorami, da se hitrost našega vozila na širokem pasu hitrosti od 0 do 180 km/h prilagodi prometnemu toku. Prilagodljivi tempomat je zasnovan za uporabo na avtocestah in hitrih cestah. Ko zazna vozilo pred nami in njegove zavorne luči, prilagodi hitrost našega vozila prometnim razmeram in zastojem na avtocesti ter tako zagotovi gospodarno porabo goriva in udobje v teku dolgih potovanj.

Lane Sway and Departure Warning

Če vozilo začne zavijati in vijugati ter zapuščati svoj vozni pas, sistem Lane Sway Warning opozori voznika z zvočnim signalom in utripanjem opozorilne lučke. Ta sistem se aktivira šele pri hitrosti, višji od približno 60 km/h. Pri vožnji s hitrostjo višjo od 50 km/h pa sistem za opozorilo zapuščanja voznega pasu v primeru, da voznik pred spremembo voznega pasu svoje namere ni nakazal s smerokazom, opozori voznika z zvočnim signalom in utripanjem opozorilne lučke, preden bi vozilo zapeljalo s ceste.

Lead Vehicle Start Alert

Ko stojite v prometnem zastoju in sistem EyeSight zazna, da se je promet začel premikati, vas bo ta funkcija s pomočjo zvočnega signala in utripanja opozorilne lučke o tem opozorila.

Lane Keep Assist

Med vožnjo po avtocesti ali hitri cesti sistem Lane Keep Assist pomočjo stereoskopske televizijske kamere opazuje talne oznake in zazna, če bi vozilo pri hitrosti, višji od približno 65 km/h pričelo zapuščati svoj vozni pas. V tem primeru sistem s premikom volana prepreči, da bi vozilo zapustilo svoj vozni pas in tako pripomore k varnejši vožnji.

Preprečevanje nesreč

Pre-collision Braking System*2

V primeru neposredne nevarnosti trčenja z drugim vozilom ali oviro sistem za zaviranje pred trčenjem opozori voznika z zvočnim in svetlobnim signalom. Če voznik ne ukrepa, da bi trk preprečil, sistem samodejno zavre vozilo, da bi trk ublažil ali po možnosti preprečil. Če se voznik poskuša trku izogniti pa mu je sistem za zaviranje pred trčenjem pri tem lahko v pomoč.

Pre-collision Throttle Management

Če pri stoječem vozilu nehote prestavite v prvo prestavo namesto v vzvratno, EyeSight zazna oviro pred vozilom in sistem upravljanja s plinom pred trčenjem z večkratnim zvočnim in svetlobnim signalom opozori voznika, hkrati pa zmanjša plin in prepreči čelno trčenje.

EyeSight Assist Monitor (le pri modelu Levorg)*3

Delovanje sistema EyeSight se s pomočjo LED projektorja z visoko svetilnostjo projicira na vetrobransko steklo. Voznik lahko tako nadzira vse funkcije in delovanje sistema EyeSight, ne da bi med vožnjo odvrnil pogled s ceste.


*1 1 EyeSight je sistem pomoči pri vožnji, ki morda v vseh voznih razmerah ne bo deloval optimalno. Voznik je vselej odgovoren za pazljivo in varno vožnjo ter upoštevanje cestno prometnih predpisov. Učinkovitost sistema je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so vzdrževanje vozila, vremenske in cestne razmere. Vse podrobnosti o delovanju sistema EyeSight in omejitvah, vključno s tem kar je navedeno v tej brošuri boste našli v navodilih za njegovo uporabo.
*2 Pre collision braking system morda ne bo deloval v vseh primerih. V odvisnosti od razlike v hitrostih objektov, njihove višine in drugih okoliščin, neustrezne razmere morda ne bodo omogočile optimalnega delovanja sistema EyeSight. 
*3 Je sestavni del Advanced Safety Package. (Le pri modelu Levorg)


© SUBARU CORPORATION. Vse pravice pridržane. Subaru Italia S.p.A. (delniška družba)
Pravni sedež: Ala (TN), L.go Negrelli 1, C.A.P. 38061 Kapital družbe 2,600.000 EUR
Upravni sedež: Via Montefeltro 6/A - 20156 Milano
Družba je podrejena funkciji upravljanja in usklajevanja družbe Subaru Europe N.V./S.A.
REA TN - 120893 | Davčna številka: 0118169021
Št. DDV: 01188480220 Delniška družba z enim družbenikom